Ταξίδι στη Ρουμανία (2014)

Το τρίτο ταξίδι της ομάδας του Comenius πραγματοποιήθηκε στο Perisoru της Ρουμανίας (05/05/2014-10/05/2014). Συμμετείχαν από την παιδαγωγική ομάδα τους προγράμματος οι εξής εκπαιδευτικοί: η κ. Μαρούγκα Αιμιλία (διευθύντρια) και η κ. Κερά Ελευθερία (συντονίστρια του προγράμματος). Από την ομάδα των μαθητών οι εξής: Γιάννου Γιάννης, Νίκας Χρήστος, Κανουράκη Σεμίνα, Κωνσταντώνη Ελένη, Μαρή Μαρκέλλα και Παπακωνσταντίνου Αλεξάνδρα. Όλες οι δράσεις έλαβαν χώρα κυρίως στο Γυμνάσιο του Perisorou και υπεύθυνη ήταν η διευθύντρια κ. Gabriela Tatuc. Η φιλοξενία σε σπίτια μαθητών του προγράμματος μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα και βιώσουμε την καθημερινότητα των εταίρων μας. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με μια διαφορετική νοοτροπία και κατάφεραν να βρουν έναν κώδικα επικοινωνίας μέσω της συμβίωσης και των ομαδικών δράσεων.

Οι δράσεις των μαθητών ήταν ποικίλες. Παρέδωσαν μαθήματα στους εταίρους μας σε άψογη αγγλική γλώσσα για το Σύνταγμα της Ελλάδας και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επιπλέον παρουσίασαν τα προϊόντα των δράσεων του Φεβρουαρίου (οι μαθητές μετέφρασαν τοπικές εφημερίδες που έστειλε η κάθε χώρα στην άλλη στα αγγλικά και τα Ldl μαθήματα που έγιναν σε κάθε χώρα με την αντίστοιχη θεματική) και του Μαρτίου (συνεντεύξεις αλλοεθνών συμμαθητών με θέμα τα προβλήματα προσαρμογής και τα μελλοντικά σχέδιά τους). Τέλος εντυπωσίασαν με την συμμετοχή τους στην δράση « Αν ήσουν πολιτικός για μια μέρα τι θα έκανες για την χώρα σου». Με έξυπνο και βιωματικό τρόπο ανέδειξαν λύσεις- προτάσεις για τα προβλήματα της χώρας μας. Επιπλέον οι γνώσεις τους για τη Ευρωπαϊκή Ένωση τους έδωσαν την δυνατότητα να διακριθούν σε σχετικό διαγωνισμό για την Ημέρα της Ευρώπης που διοργανώθηκε από την χώρα φιλοξενίας.

Η πρώτη εκδρομή στο πλαίσιο της θεματικής «Σύνταγμα και ανθρώπινα δικαιώματα» πραγματοποιήθηκε στο Βουκουρέστι και συγκεκριμένα στο Κοινοβούλιο. Επίσης επισκεφτήκαμε και το δεύτερο σε μέγεθος σε όλο τον κόσμο υπαίθριο μουσείο με την ονομασία Village Museum. Πρόκειται για ένα μουσείο που δημιουργήθηκε στις όχθες της λίμνης Herestrau με ρουμάνικες αγροτικές κατοικίες διαφόρων ιστορικών περιόδων που μεταφέρθηκαν τμηματικά και συναρμολογήθηκαν στον εν λόγω χώρο. Η δεύτερη εκδρομή μας έφερε σε επαφή με την άγρια ομορφιά των Καρπαθίων. Συγκεκριμένα ταξιδέψαμε στην περιοχή Sinaia, ένα τουριστικό θέρετρο, ενώ ξεναγηθήκαμε στο Peles Κάστρο που βρίσκεται στην περιοχή.

Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με μια μοναδική και συγκινητική βραδιά. Απονεμήθηκαν από την χωρα φιλοξενίας οι σχετικές βεβαιώσεις. Ο χορός και το τραγούδι ολοκλήρωσαν αυτό το «πολυπολιτισικό» ταξίδι μας.