Φιλοξενία στη Μάνδρα (2014)

Το 1ο γυμνάσιο Μάνδρας φιλοξενεί τους εταίρους του!

Το 1ο γυμνάσιο Μάνδρας στο πλαίσιο συμμετοχής του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius με τίτλο Let΄screate a multicultural Europe υποδέχθηκε και φιλοξένησε τους εταίρους του από την Πολωνία, την Τουρκία, την Ρουμανία, την Ισπανία, την Φινλανδία και την Λιθουανία στις 21 Σεπτεμβρίου. Μετά την υποδοχή των εταίρων απ΄την Δημοτική Αρχή στο Δημαρχείο, για μια εβδομάδα διοργανώθηκαν μαθήματα (Ldl μαθήματα από τους μαθητές) με θεματική το περιβάλλον, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του σχολείου, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Μάνδρας και στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας . Παράλληλα η θεατρική ομάδα του σχολείου «παρέδωσε» μαθήματα αρχαίου ελληνικού πολιτισμού παρουσιάζοντας με μεγάλη επιτυχία αποσπάσματα από την Αντιγόνη του Σοφοκλή και τις Τρωάδες του Ευριπίδη. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στον επιβλητικό αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Ο λόγος των αρχαίων τραγικών ποιητών προκάλεσε δέος και συγκίνηση στους εταίρους, οι οποίοι συνέλαβαν τα μηνύματα των δύο έργων μολονότι δεν γνώριζαν την ελληνική γλώσσα. Η γνωριμία με τον ελληνικό πολιτισμό ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, με την άνοδο στον ιερό βράχο της Ακρόπολης αλλά και με μία γραφική περιήγηση στην Πλάκα καθώς και στην ευρύτερη περιοχή. Αξέχαστη όμως έμεινε και η εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου αλλά και στα όμορφα σοκάκια του Ναυπλίου καθώς και η επίσκεψη στο μοναστήρι της Παναγίας στην Μάνδρα.

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με μια συμβολική δενδροφύτευση στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Όλοι οι εταίροι, μαθητές και καθηγητές, φύτεψαν μια ελιά ως ανάμνηση αυτής της φιλοξενίας. Βέβαια δεν έλειπαν και οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που ένωσαν περισσότερο τους μαθητές όλων των χωρών. Σε όλους έμεινε αξέχαστο το πάρτυ στην παραλία της Ψάθας αλλά και η αποχαιρετιστήρια εκδήλωση καθώς και τα γεύματα που δόθηκαν απ΄τους γονείς στο χώρο του Κ.Α.Π.Η Μάνδρας.

Η διάχυση του προγράμματος ολοκληρώθηκε και με επίσκεψη των εταίρων στα τρία δημοτικά σχολεία της πόλης όπου μαζί με τους μικρούς μαθητές έγιναν δράσεις για το περιβάλλον.

Για μια εβδομάδα το σχολείο αλλά και η τοπική κοινωνία της Μάνδρας βίωσε την έννοια της «πολυπολιτισμικότητας» κάνοντας τους εταίρους να συνειδητοποιήσουν τι σημαίνει ελληνική φιλοξενία δεδομένου ότι οι σαράντα μαθητές και καθηγητές διέμειναν στα σπίτια των μαθητών του σχολείου. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η προσπάθεια του σχολείου ολοκληρώθηκε με επιτυχία εφόσον αρωγό είχε την τοπική κοινωνία, τους γονείς, τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων αλλά και τους χορηγούς που πρόσφεραν αφειδώς την βοήθειά τους.