Ταξίδι στην Ισπανία (2014)

«Ταξίδι στο Σαξ της Ισπανίας»

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius με τίτλο «Let΄screateamulticulturalEurope» πραγματοποιήθηκε από το 1ο Γυμνάσιο Μάνδρας αεροπορικό ταξίδι στο Σαξ, κοντά στο Αλικάντε της Ισπανίας (διάρκεια από 19/10/2014 – 25/10/2014),με συμμετέχοντες τους εκπαιδευτικούς: Μαρούγκα Αιμιλία (Διευθύντρια), Μπακώλη Δήμητρα και Χαριτωνίδου Ελισάβετ και τους μαθητές: Δημητριάδη Χρυσούλα, Ζωγράφου Αικατερίνη, Καριώτης Παναγιώτης, Κοροπούλης Κων/νος, Κοσκολού Ελένη, Κυδώνης Γιώργος, Σαββίδης Σάββας, Φάνη Αγγελική.

Οι εργασίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα (20/10/2014), όπου οι καθηγητές ? συνοδοί, μαζί με τους μαθητές τους,επισκέφθηκαν το σχολείο των εταίρων: «I.E.S. PASCUALCARRIONOFSAX», στο οποίο υπήρξε ένα ζεστό καλωσόρισμα από τους καθηγητές και τους μαθητές, ενώ ακολούθησαν κάποιες δραστηριότητες γνωριμίας όλων των συμμετεχόντων. Οι εταίροι αναμείχθηκαν με τους καθηγητές και τους μαθητές, γνωρίστηκαν και περιηγήθηκαν στο χώρο του σχολείου. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τετράωρη ξενάγηση στην πόλη του Σαξκαι το μεσημέρι οι αποστολές επέστρεψαν στο σχολείο όπου γευμάτισαν στο χώρο της σχολικής καντίνας. Κατόπιν όλες οι αποστολές πήγαν στο Δημαρχείο, όπου έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος παρουσία του Δημάρχου και άλλων τοπικών φορέων. Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα οι αποστολές παρουσίασαν τις εργασίες του Ιουνίου που αφορούσαν στην προσομοίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, έγινε η απονομή των μεταλλίων και μετά τις 8 μ.μ. συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα συνεστιάσεων της Μουσουλμανικής κοινότητας όπου οι γονείς είχαν ετοιμάσει ποικίλα εδέσματα για το καλωσόρισμα των εταίρων.

Την Τρίτη (21/10/2014) πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Βαλένθια, όπου υλοποιήθηκαν: α) CLILμαθήματα σχετικά με την ιστορία της περιοχής (αφορούσαν στην επίσκεψη στην παλιά πόλη: Κτήριο παραγωγής και εμπορίου μεταξιού, Καθεδρικός ναός, κ.τ.λ.), β) ξενάγηση στην παλιά πόλη, γ) περιήγηση στην περιοχή των Τεχνών και των Επιστημών, όπου όλοι οι εταίροι είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σ? επαφή με τον πολιτισμό, την κουλτούρα, την ιστορία της περιοχής και να γνωρίσουν ορισμένες καθημερινές τους συνήθειες.

Την Τετάρτη (22/4/2014) διεξήχθησαν δραστηριότητεςλογοτεχνίας – με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα – στη βιβλιοθήκη του σχολείου ενώ εκ περιτροπής οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ? συνοδοί, χωρισμένοι σε 4 ομάδες, έτρεξαν σε Μαραθώνιο. Ακολούθησε γεύμα στο σχολείο και στη συνέχεια οι μαθητές πραγματοποίησαν Ldl μαθήματα λογοτεχνίας που αφορούσαν στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Πέμπτη (23/10/2014) οι εταίροι επισκέφθηκαν τα φυσικά πάρκα «ElHondo» και «SalinasdeSantaPola», όπου είχαν την ευκαιρία να βρεθούν κοντά στη φύση, να γνωρίσουν το βιότοπό τους και να παρατηρήσουν την κίνηση κάποιων σπάνιων πουλιών χρησιμοποιώντας κιάλια, ενώ στη συνέχεια πήγαν στο «PalmGroveofElche», παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όπου πληροφορήθηκαν για τα σπάνια είδη πτηνών και κυρίως για τα φλαμίνγκο. Στη συνέχεια γευμάτισαν σε σχολή μαγειρικής και το απόγευμα έφθασαν στο Alicante, όπου είχαν ελεύθερο χρόνο να ξεναγηθούν στην παλιά πόλη και να γνωρίσουν την τοπική αγορά.

Την Παρασκευή (24/10/2014) οι αποστολές αναρριχήθηκαν στο βουνό της περιοχής «Biar», όπου οι μαθητές της χώρας υποδοχής είχαν ετοιμάσει Clil μαθήματα σχετικά με τη γεωφυσική ποικιλότητα του τόπου τους παρουσιάζοντας τα πιο γνωστά δέντρα και φυτά. Στη συνέχεια όλοι οι εταίροι περιηγήθηκαν στην παλιά πόλη του «Biar» και επισκέφθηκαν το ομώνυμο κάστρο. Ακολούθησε γεύμα στο χώρο στου σχολείου και το απόγευμα οι επισκέπτες το πέρασαν με τις οικογένειες φιλοξενίας. Το βράδυ παρατέθηκε επίσημο δείπνο στο χώρο συνεστιάσεων της Ορθόδοξης κοινότητας, έγινε η απονομή βεβαιώσεων και πραγματοποιήθηκε γιορτή αποχαιρετισμού, όπου ακούστηκαν παραδοσιακά τραγούδια από τη φιλαρμονική της πόλης και παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές της χώρας υποδοχής. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με εγκάρδιους χαιρετισμούς μεταξύ όλων των συμμετεχόντων,ενώ το κλίμα συγκίνησης κυριάρχησε καθ? όλη τη διάρκεια.

Το παρακάτω video αφιερώνεται ειδικά για τους μαθητές που πήγαν στη Βαλένθια Ισπανίας (Πρόγραμμα Comenius).