Ταξίδι στη Λιθουανία (2017)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Μια από τις συναντήσεις των ομάδων που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/ΚΑ2 μαζί με την ομάδα του σχολείου μας έγινε στο Kaunas της Λιθουανίας από 1/5/2017 έως 5/5/2017. Η ελληνική αποστολή αποτελούνταν από 7 μαθητές και 3 καθηγητές.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος ξεκίνησαν την Πρωτομαγιά στο χώρο του σχολείου που μας φιλοξενούσε: Οι μαθητές όλων των χωρών παρουσίασαν τις εργασίες που είχαν εκπονήσει σχετικά με το θέμα «Φαγητό και ευ ζην» και αφορούσε ήθη και έθιμα κάθε λαού που συνδέονται με το φαγητό και υγιεινές συνήθειες διατροφής. Ακολούθησε ξενάγηση στην Παλιά Πόλη του Κaunas με τους πλακόστρωτους δρόμους και τις πλατείες, τις επιβλητικές εκκλησίες, το παλιό προεδρικό μέγαρο, αφού η πόλη διετέλεσε πρωτεύουσα την περίοδο του Μεσοπολέμου.

Την Τρίτη, 2 Μαΐου, το πρόγραμμα περιλάμβανε αγώνες μπάσκετ (το εθνικό τους άθλημα!) στο κλειστό γήπεδο του σχολείου. Μετά μεταβήκαμε στο Rumsiskes, ένα τεράστιο υπαίθριο εθνογραφικό μουσείο, από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη, με αναπαραστάσεις ολόκληρων οικισμών από διάφορες εποχές και διάφορες περιοχές της Λιθουανίας.

Την Τετάρτη, 3 Μαΐου επισκεφτήκαμε μια σχολή μαγειρικής στο Kaunas, όπου όλοι βοήθησαν, καθένας με τις δυνατότητες και τις ικανότητές του. Το μενού περιλάμβανε κρύα σούπα με παντζάρι και κεφίρ καθώς επίσης και τα «ζεπελίνα», που είναι εσωτερικά μαγειρεμένος κιμάς και εξωτερικά ένα μείγμα ωμής και βρασμένης πατάτας. Το απόγευμα υπήρχε ελεύθερος χρόνος στο εμπορικό κέντρο Akropolis όπου προσκληθήκαμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας σε μαθήματα πατινάζ!

Την Πέμπτη, 4 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εξόρμηση στο περίφημο κάστρο Trakai, χτισμένο πάνω σε ένα νησάκι το 14ο αιώνα, που αρχικά ήταν κατοικία των ηγεμόνων του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας. Αργότερα, χρησίμευσε ως φυλακή, και σήμερα λειτουργεί ως μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Μετά το μεσημέρι ξεναγηθήκαμε στην πρωτεύουσα Vilnius, μια μεσαιωνική πόλη περίφημη για την αρχιτεκτονική της Παλιάς Πόλης, ανακηρυγμένη Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Την Παρασκευή, 5 Μαΐου το πρόγραμμα περιλάμβανε μάθημα λιθουανικών στο σχολείο και επίσκεψη στο καμάρι του Kaunas, το Zalgirio Arena. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το αποχαιρετιστήριο πάρτι στο χώρο του σχολείου με τοπικά εδέσματα, που ετοίμασαν οι γονείς των μαθητών, με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια, πολύ κέφι και πολύ δάκρυ κατά τον αποχαιρετισμό!

Οι Λιθουανοί είναι ένας λαός εσωστρεφής και συνεσταλμένος, και είναι λίγο δύσκολο να επικοινωνήσει κανείς με ανθρώπους λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς δε γνωρίζουν αγγλικά. Η χώρα είναι καταπράσινη με άπειρες λίμνες και δάση.

Εντύπωση μας έκανε η τάξη, η ηρεμία και η καθαριότητα στο σχολείο. Κανένα παιδί δε φώναζε, πουθενά δεν υπήρχαν σκουπίδια και φθορές, πουθενά μουντζουρωμένα θρανία, καρέκλες, πόσο μάλλον τοίχοι!